
Energiansäästäminen ei ole vaikeaa. Kyse on pienistä arjen valinnoista, asenteesta ja ennen kaikkea kulutustottumuksista. Jo pienillä sähkönkäytön tapojen muutoksilla jokainen voi säästää sähkölaskussa tuntuvasti – ja auttaa samalla ympäristöä!
Energiansäästövinkkiemme avulla voit aloittaa energian säästämisen vaikka saman tien. Lisää energiatietoutta ja energiansäästövinkkejä löydät sivun oikean laidan linkeistä.
Lähteet: Motiva, Adato.
Suurin osa kodin energiasta kuluu lämmitykseen. Lämmityslaskussa on helppo säästää kiinnittämällä huomiota huonelämpötiloihin ja huolehtimalla ikkunoiden ja ovien tiiviydestä. Mikä parasta, energiatehokkaassa lämmittämisessä ei tarvitse tinkiä viihtyisyydestä!
Vinkkejä lämmitykseen
Älä pidä lämpötilaa liian korkeana. Suositeltavat lämpötilat ovat olohuoneessa n. 21 Co, makuuhuoneessa n. 19 Co, käyttämättömissä huonetiloissa n. 12 Co ja autotallissa/varastossa n. 5Co. Jo lämpötilan alentaminen yhdellä asteella vähentää lämmityskustannuksia 5%.
Pudota huoneiden lämpötilaa, jos olet poissa kotoa yli vuorokauden. Ollessasi poissa pidempiä aikoja voit tiputtaa lämmön jopa 12-16Co:een.
Lattialämmitys kannattaa säätää niin viileäksi kuin viihtyvyys sallii.
Tiivistä ikkunat ja ovet. Veto synnyttää paljon hukkaenergiaa ja on yksi merkittävimpiä lämpöenergian kulutukseen vaikuttavia asioita. Hyvän tiivistyksen myötä myös ikkunoiden ja ovien kunnossapitotarve vähenee.
Hanki tukilämmitysjärjestelmä, kuten tulisija, ilmalämpöpumppu tai aurinkolämpöjärjestelmä. Pienentyvien lämmityslaskujen kautta tukijärjestelmät maksavat itsensä takaisin.
Jos kodissasi on ilmalämpöpumppu, pidä sähköpattereiden asetusarvo pari astetta alempana kuin ilmalämpöpumpun. Näin saat laitteesta irti suurimman hyödyn.
Kesällä ilmalämpöpumppujen jäähdytystä kannattaa käyttää vain kun se on välttämätöntä. Jäähdyttäminen ahmii sähköä ja vähentää ilmalämpöpumpusta talvisin saatavaa energiahyötyä. Yleensä jo parin asteen viilennys riittää, sillä ilmalämpöpumppu poistaa ilmasta viilennyksen lomassa myös kosteutta.
Suosi puulämmitystä. Tulisijan mahdollistama puulämmitys on vähäpäästöinen ja miellyttävää lämpöä antava lämmitysmuoto. Sillä voidaan helposti vähentää lämmityssähkön määrää kylminä kausina sekä turvata lämmönsaanti sähkökatkosten sattuessa. Sähkölämmitystaloissa taloudellisesti kannattavinta on käyttää varaavaa tulisijaa säännöllisesti.
Lisää puulämmitysvinkkejä löydät täältä: Opas puulämmitykseen
Tiesitkö tämän?
Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Tästä pyykinpesu vie noin 15 litraa, keittiö 30 litraa, WC 30-40 litraa ja peseytyminen noin 50 litraa. Lämpimän veden osuus on noin 30-40%. Tavoitteena on, että jokainen suomalainen pystyisi laskemaan vedenkulutustaan muutamalla kymmenellä litralla per vuorokausi.
Vinkkejä veden käyttöön
Pese astiat koneessa. Vedenkulutuksen kannalta astioiden konepesu on käsin pesuun verrattuna huomattavasti taloudellisempi vaihtoehto.
Huuhdo astiat vain kun se on välttämätöntä. Jo kahden hengen taloudessa astioiden huuhtominen juoksevalla vedellä voi kuusinkertaistaa huuhteluveden kulutuksen astianpesukoneeseen verrattuna.
Pese pakolliset käsitiskit altaassa, älä juoksevan veden alla.
Pese aina täysiä tiskikoneellisia. Astianpesukone käyttää 13–18 litraa vettä pesukertaa kohti, riippumatta siitä pyöriikö se täytenä vai vajaana.
Säädä keittiössä, wc:ssä ja suihkussa vesihanojen ja suihkun virtaamat sopiviksi: suihkussa 12 litraa/minuutti, käsienpesuhanoissa 6 litraa/minuutti.
Suosi nopeita ja tehokkaita suihkuja. Ammekylpy kuluttaa vettä viisinkertaisesti suihkuun verrattuna.
Sulje hana shampoon laittamisen/saippuoinnin ajaksi.
Vaihda vanhat vesikalusteet uusiin vettä säästäviin malleihin.
Suosi vesihanoja, jotka ovat yksiotteisia ja joiden suihkupäät ovat vettä säästäviä malleja.
Korjauta heti vuotava hana tai wc-istuin. Jatkuva vuoto saattaa pahimmillaan tuoda useiden tuhansien eurojen lisälaskun. Esimerkiksi wc-pöntön pieni vuoto kuluttaa vettä noin 30 litraa tunnissa, mikä tarkoittaa rahassa noin 900 € vuodessa!
Pyykätessä pese aina täysiä koneellisia. Noudata myös pesuaineen annosteluohjeita; yliannostus lisää huuhtelun tarvetta.
Pyykätessä laske pesulämpötilaa aina kun pesuohjeet sen sallivat. Sähkönkulutus puolittuu, kun säädät pesulämpötilan 60 Co:sta 40 Co:een.
Pidä lämminvesivaraajan lämpötila sopivana. Jatkuvatoimisessa varaajassa tämä tarkoittaa 60-70 Co, yösähkövaraajassa 75-85 Co.
Tiesitkö tämän?
Keittiön sähkölaitteet – pakastin, jääkaappi, uuni ja liesi – vievät suuren osan kodin käyttösähköstä. Erityisen suuria energiasyöppöjä ovat kylmäsäilytyslaitteet, jotka hotkivat sähköä yötä päivää. Väärillä käyttötavoilla tai laitteen väärin sijoittamisella kulutus saattaa jopa moninkertaistua. Seuraavilla neuvoilla hillitset kylmäsäilytyksen energiankulutusta ja teet ruoanlaitostasi energiatehokkaampaa.
Vinkkejä keittiön energiatehokkuuteen
Huomioi energiatehokkuus ostaessasi uusia kodinkoneita. Valitse kylmäsäilytykseen vähintään A++ -luokan laitteet.
Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä, kuten astianpesukoneesta ja sähköpattereista. Varmista myös riittävä ilmankierto kylmälaitteiden ympärillä.
Ylläpidä oikea säilytyslämpötila. Jääkaapin sisälämpötila kannattaa pitää keskimäärin +5 Co:ssä, pakastimen –18 Co:ssä.
Jäähdytä ja peitä elintarvikkeet hyvin ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista
Puhdista jääkaapin ja pakastimen pinnat säännöllisesti. Kylmälaitteen takana oleva lauhdutusritilä on imuroitava kerran vuodessa.
Ruokaa laittaessasi käytä paksupohjaisia keittoastioita ja kantta. Kattilan pohjan halkaisija saa olla hieman suurempi kuin keittolevy tai -alue.
Induktioliesi on energiatehokas vaihtoehto perinteiselle liedelle. Se kuluttaa sähköä jopa 30% vähemmän kuin valurautaliesi.
Hyödynnä uunin esilämmityksen lämpö. Monet ruoat ja leivonnaiset voi laittaa uuniin jo siinä vaiheessa, kun uunin napsauttaa päälle. Tällä tavoin säästää uunisähköä jopa 10-15%.
Hyödynnä uunin jälkilämpö. Säädä uunin teho ajoissa pienemmälle ja hyödynnä pitkään säilyvä jälkilämpö. Uunisähköä säästyy noin 10%.
Mikroaaltouuni on sulattamiseen ja kuumentamiseen usein energiatehokkain vaihtoehto.
Tiesitkö tämän?
Saunominen on osa suomalaista arkea. Keskimäärin sauna lämmitetään suomalaisessa taloudessa pari kertaa viikossa. Saunominen näkyy helposti tuntuvana lisänä sähkölaskussa, ellei saunan lämmittämisessä ja käyttötottumuksissa kiinnitä huomiota energiankäyttöön.
Vinkkejä saunomiseen
Lämmitä sauna yhdellä kertaa koko perheelle. Yli 50% kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen. Niinpä on energiatehokkaampaa lämmittää sauna yhden kerran ja keskittää saunavuorot kuin lämmittää sauna monta kertaa peräkkäin.
Suosi lempeitä löylyjä. Yli 100 Co:n löylyt lisäävät sähkön kulutusta 20-30%. Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 Co.
Älä hanki aina käyttövalmista kiuasta, ellet ole aktiivinen saunoja. Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa sähkölaskua huomattavasti, jopa 200-300 € vuodessa. Lähes päivittäiseen saunomiseen se on kuitenkin energiataloudellisin ratkaisu.
Tiesitkö tämän?
Viihde-elektroniikka kuluttaa kotitaloussähköstä noin 12%. Vaikka sähkölaitteet ovat koko ajan energiatehokkaampia, niitä hankitaan koteihin yhä enemmän, mistä johtuen viihteen osuus kodin kokonaiskulutuksesta voi helposti kasvaa, ellei energiatehokkuuteen kiinnitä huomiota.
Vinkkejä viihde-elektroniikkaan
Sammuta laitteet virtakytkimestä. Viihde-elektroniikan valmiustilat ovat salakavalia virtasyöppöjä, jotka voivat huomaamatta lisätä kodin sähkönkulutusta tuntuvasti.
Liitä televisio ja muut oheislaitteet kytkimellä varustettuun jatkojohtoon. Tällöin kaikkien laitteiden sammuttaminen onnistuu napin painalluksella. Latauslaitteiden (kännykät, kannettavat jne.) virtajohdot on irrotettava pistorasioista latauksen päätyttyä jo sähköturvallisuudenkin vuoksi.
Tv-kuvaruudun koolla on suuri merkitys energiankulutukseen. Kuvaruudun koon suurentuessa kasvaa myös energiankulutus.
Pidä tietokonetta päällä vain silloin, kun sitä todella käytetään. Aina päällä oleva pöytätietokone kuluttaa vuodessa yhtä paljon kuin sähkökiuas. Napsauttamalla koneen kiinni käytön jälkeen vähennät sen kulutusta 75%.
Tietokoneen hankinnassa energiatehokkain ratkaisu on kannettava tietokone. Se kuluttaa jopa 80% vähemmän kuin vastaava pöytäkone. Tabletit ovat vielä sylimikrojakin energiapihimpiä. Siinä missä pöytäkone kuluttaa noin 500 kWh vuodessa, kuluttaa kannettava noin 60 kWh ja tabletti vain noin 3 kWh!
Tiesitkö tämän?
Valaistus vie suuren osan – noin 22 % – kotitaloussähkostä. Valaisimien oikeanlaisen valinnan ja valaistuksen suunnittelun avulla sähkönkulutusta on kuitenkin helppo vähentää.
Vinkkejä valaisuun
Sammuta kaikki valaisimet aina, kun valoa ei tarvita.
Vaihda hehkulamput energiansäästö- tai ledilamppuihin. Energiansäästölamppu kuluttaa huomattavasti vähemmän kuin hehkulamppu, ledilampuissa säästö on tätäkin suurempi.
Valitse oikea lampputyyppi oikeaan paikkaan.
Energiansäästölamput ovat parhaimmillaan yleisvalaistuksessa ja kohteissa, joissa tarvitaan paljon valoa. Niitä ei sen sijaan kannata käyttää saunan valona tai kohteissa, joissa valoa joudutaan sytyttämään ja sammuttamaan tiuhaan.
Ledilamput soveltuvat erityisesti kohde- ja korostusvalaistukseen. Ne toimivat hyvin kylmässä, mutta soveltuvat huonosti kuumiin tiloihin.
Halogeenilamppuja voi käyttää kohteissa, joihin energiansäästölamput ja ledit eivät yleensä sovellu, kuten saunassa ja himmentävissä valaisimissa.
Hanki vain hyvälaatuisia energiatehokkaita lamppuja, joille valmistaja lupaa paljon käyttötunteja.
Pyyhi pölyt valaisimista ja lampuista säännöllisesti. Pöly vähentää lampun valotehoa.
Tiesitkö tämän?
Täältä näet sähkönjakelun häiriöt alueesi sähköverkossa. Kartassa eivät näy asiakkaan omassa verkossa olevat viat.
Hoida energia-asiasi kuntoon vaivattomasti verkossa. Tee muuttoilmoitus, sähkösopimus tai vertaile tuotteita.
http://www.wattis.fiPalvelemme ympäri vuorokauden sähkövikoihin ja sähkönjakelun häiriöihin liittyvissä tapauksissa.
/sahkonsiirto/palvelut/vikapaivystys-24h