
Puista vapaa sähkölinja –projekti on Imatran Seudun Sähkönsiirto Oy:n ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen projekti, jossa maanomistajien kanssa yhteistyössä sähkölinjojen reunametsät käsitellään puista vapaaksi.
Puuvarmuus saavutetaan leventämällä sähkölinjojen johtoaluetta 10 metristä 40 metriin, leventämällä johtoaluetta 15 metriä molemmin puolin. Projekti on kaksivuotinen ja sen tavoitteena on saavuttaa sähkömarkkinalain vaatimukset säävarmasta verkosta nopeutetusti ja kustannustehokkaasti.
Projektilla saavutetaan merkittäviä keskeytys-, kunnossapito- ja viankorjauskustannussäästöjä seuraavien 15 vuoden ajalta. Asiakkaille hanke näkyy parantuneena asiakaskokemuksena, sähkökatkot vähenevät ja niiden kestot lyhenevät.
Puuston käsittelyssä kiinnitetään erityishuomio luontoarvoihin. Suunnitteluvaiheessa metsäluonnon arvokkaat ympäristöt ja vesistöt huomioidaan mahdollisimman kattavasti. Lahopuuta pyritään mahdollisuuksien mukaan säästämään ja toisaalta vähäarvoisesta lehtipuusta voidaan toteuttaa tekopökkelöitä rikastuttamaan metsäluonnon monimuotoisuutta.
Maanomistajalle hankkeesta ei muodostu kuluja, vaan sähköverkkoyhtiö vastaa syntyvistä kustannuksista kokonaisuudessaan. Työt reunametsässä toteuttaa Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala yhteistyössä maanomistajien kanssa.
Käsiteltävää linjapituutta on yhteensä noin 560 kilometriä. Sähköverkoston varrella olevat metsät kartoitetaan ja sen perusteella suunnitellaan käsiteltävät kohteet. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala lähestyy käsiteltävien sähkölinjojen vaikutusalueella olevia maanomistajia kirjeitse, kun ko. linjaosuuden käsittely on ajankohtaista. Kirjeessä maanomistaja saa sopimusehdotuksen puunkorjuusta sekä myynnistä. Metsänomistajia motivoidaan hankkeeseen ajankohdan keskiarvoa paremmalla puun hinnalla sekä korvaamalla taloudellisia menetyksiä mahdollisesta ennenaikaisesta hakkuusta. Projektiin osallistuminen perustuu täysin maanomistajan vapaaehtoisuuteen.
Projektin tarkoitus on parantaa ympäristöarvot huomioiden sähkön toimitusvarmuutta asiakkaille ja vähentää lumikuormien ja myrskyjen aiheuttamia keskeytyksiä sähkönjakeluun keskijännite verkossa.
Projektin on tarkoitus valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä.
Kuvassa oleva sähköjohto on käsiteltävää keskijänniteverkkoa. Pylvään pituus on n. 10 metriä ja johtimia on kolme kappaletta.
Kerralla käsiteltävä linjapituus on noin 5-15 km.
Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala postittaa saatekirjeen sekä valtakirjan, jossa kerrotaan maksettavat korvaukset puustosta, uudistamisesta sekä odotusarvolisästä. Kirjeen mukana tulee myös kartta, jossa eritellään käsittelyyn tuleva alue.
Metsänhoitoyhdistys on uudelleen yhteydessä sellaisiin maanomistajiin, jotka eivät ole palauttaneet valtakirjaa määräaikaan mennessä. Maanomistajille ilmoitetaan silloin, kun käsittely on alkamassa kyseisellä linja osuudella.
Vierimetsässä tehtävä puuvarma käsittely tarkoittaa, että nuoret kasvatusmetsät, varttuneet kasvatusmetsät sekä uudistuskypsät metsät uudistetaan.
Käsittely ulottuu 15 metriä avoinna olevan johtokadun ulkopuolelle. Käsittely voi olla johtokadun molemmilla puolin, jolloin uusi avattava alue on yhteensä 30 metriä leveä.
Maanomistajan ei ole pakko osallistua hankkeeseen. Vierimetsän hakkuiden toteutus pohjautuu täysin maanomistajien vapaaehtoisuuteen.
Maanomistajalle maksetaan LUKE:n Kymi-Savon uudistushakkuun keskihinta tilastoon verrattuna 5€/m3 parempaa hintaa tukkipuulle sekä kuitupuulle. Maanomistajalla maksetaan lisäksi uudistamiskorvausta 1240€/ha ja odotusarvolisää Tapion-taulukon mukaisesti. Metsään tehtävistä tekopökkelöistä maksetaan metsään jäävän ainespuun osalta korvaus.
Kyllä on. Maksettuja korvauksia koskee normaali pääomatulo verotus käytäntö.
Vierimetsän käsittelyssä toteutetaan tekopökkelöitä. Teköpökkelö tehdään mieluiten vähempiarvoisesta lehtipuusta katkaisemalla puun runko n. 2-5 metrin korkeudelta. Muutamassa vuodessa elävänä katkaistu puu lahoaa ja siihen muodostuu omanlainen lahopuulajistonsa. Lisäksi metsänhoitoyhdistyksen ja yhteistyökumppaneiden aineiston pohjalta pystytään huomioimaan muut tärkeät luonnon elinympäristöt.
Projektin mittaluokka huomioiden on odotettavissa, että maanomistajien maille voi kertyä useamman eri metsänomistajan puita ja niitä voidaan ajattaa kyseisen maanomistajan tien kautta pois. Tälläisissä tapauksissa maaomistajalle korvataan puun varastoinnista sekä teiden käytöstä aiheutunut haitta. Lisäksi teille muodostuneet vauriot korjataan.
Maan/metsänomistajan vastuulla. Metsänomistaja valitsee itse keneltä ottaa uudistamisen (MHY tai joku muu metsäalan toimija). Jos pinta-ala on alle 0.3 hehtaaria, on kyseessä pienaukko, jota ei koske uudistamisvelvoite. Kyseinen asia kuitenkin maanomistajan vastuulla.
Ainespuut kaadetaan ja korjataan. Ainespuut ovat kooltaan (mitoiltaan) ja laadultaan saha- tai paperiteollisuuden tai muun puunjalostuksen raaka-aineeksi soveltuva puutavara. Puun rungon läpimitta 1,3 metrin korkeudelta joko maasta tai puun juurenniskasta mitattuna n. 7cm.
Lähtökohtaisesti vähempiarvoisista puista tehdään tekopökkelöitä lisäämään luonnon monimuotoisuutta
T1 – pieni taimikko: Taimikko, jonka kasvatettavien puiden keskipituus on 1,3 metriä tai alle.
T2 – varttunut taimikko: Taimikko, jonka kasvatettavien puiden keskipituus on yli 1,3 metriä. Varttuneen taimikon keskiläpimitta rinnankorkeudella on alle 8 cm tai valtapituus on männyllä ja kuusella alle 7 metriä ja koivulla alle 9 metriä.
T1 ja T2 puustolle suoritetaan taimikonhoito.
Metsänomistajan vastuulle jää puusto joka kaadetaan, mutta jota ei korjata. Nämä puut jäävät metsänomistajan vapaasti hyödynnettäväksi, eli niistä voi tehdä polttopuuta tms.
Käsittelyn jälkeen uusi 15 metrin vierimetsäalue on maanomistajan vapaasti hyödynnettävissä ilman rajoituksia. Tilalle ei tarvitse laittaa kasvamaan mitään, jos ei halua. Uudistamiskorvaukset maksetaan siitä huolimatta.
Odotusarvon tavoitteena on kompensoida ennenaikaista hakkuuta. Sen muodostumiseen vaikuttaa puuston ikä, kasvupaikka sekä puulaji. Lisätietoja saatte oman alueenne metsäasiantuntijalta.
Hoida energia-asiasi kuntoon vaivattomasti verkossa. Tee muuttoilmoitus, sähkösopimus tai vertaile tuotteita.
https://wattis.issoy.fiVikapäivystykseen voit ilmoittaa linjalle kaatuneista puista.
/sahkonsiirto/palvelut/vikapaivystys-24hSuunnitteletko sähköliittymän hankintaa? Katso miten toimia!
/sahkonsiirto/sahkoliittymat/sahkoliittyman-hankinta