Energiayhteisö
Energiayhteisö tuottaa sähköä yhteisillä energiantuotantojärjestelmillä, minkä avulla voidaan pienentää sähkölaskua, kasvattaa energiaomavaraisuutta ja tukea päästötöntä energiantuotantoa.
Energiayhteisön voi perustaa saman sähköliittymän sisälle, eli yhteisön käyttöpaikkojen tulee olla samassa liittymässä. Energiayhteisöön kuuluu vähintään yksi energiantuotantojärjestelmä ja enemmän kuin yksi tuotetun energian kuluttaja. Esimerkiksi kerros- tai rivitalon taloyhtiö voi perustaa energiayhteisön investoimalla yhteiseen aurinkovoimalaratkaisuun ja jakaa siitä saatavan energian keskenään haluamillaan jako-osuuksilla.
Energiayhteistön perustaminen
Kun suunnittelet energiayhteisön perustamista, etene seuraavasti:
Mitä tulee tehdä, jos haluaa perustaa energiayhteisön?
- Taloyhtiö tilaa kartoituksen, jonka avulla saadaan tietoon kohteelle sopivin voimalaitos, esim. aurinkopaneeliratkaisu.
- Taloyhtiö päättää energiayhteisön perustamisesta kartoituksen perusteella yhtiökokouksessa. Kokouksessa päätetään energiayhteisöön liitettävät käyttöpaikat jako-osuuksineen.
- Energiayhteisö tekee sopimuksen verkkoyhtiön kanssa energiayhteisön perustamisesta.
- Energiayhteisö tilaa ja rakennuttaa energiantuotantojärjestelmän kiinteistöön.
- Urakoitsija tekee ilmoituksen ja käyttöönottopyynnön verkkoyhtiölle.
- Verkkoyhtiö antaa luvan ottaa voimalaitoksen käyttöön.
Miten jaettu energia jaetaan?
Energiayhteisö voi päättää jakosuhteista haluamallaan tavalla esimerkiksi omistusosuuksien tai -neliöiden mukaisesti. Energiayhteisön tuottama ja myymä sähkö hyvitetään energiayhtiöltä tulevissa sähkölaskuissa jako-osuuksiin pohjautuen.
Oletko Imatran Seudun Sähkönsiirto Oy:n asiakas?
Energiayhteisöön liittyvissä kysymyksissä ota yhteys tekniseen asiakaspalveluun: puh. 05 683 5209, suunnittelu@issoy.fi.